15 Temmuz 2015 Çarşamba

Suite Française...

Bu defa yeni bir film var film kuşağında ve bir dönem filmi.
2014  Kanada-İngiltere-Fransa ortak yapımı  dram-savaş ve romantik tarzında bir film.

... SUITE FRANÇAISE.... 

Film ülkemizde Aşk Uğruna adı ile gösterime girmiş bu yıl.Neden böyle saçma bir şey yapılmış hiç anlam veremiyorum.Hayır orijinal adı hikayenin ruhunu daha iyi yansıtıyor zaten ne gerek vardı bilmiyorum.Üstelik kitaptan sinemaya uyarlanan bir filmde kitap ayrı isimde film neden ayrı isimde olsun değil mi...

Irene Nemirovsky'nin aynı adlı eserinden (kitabının çevirisinin de pek güzel olmadığı söyleniyor bu arada) beyaz perdeye  uyarlanan filmde baş rolleri ise Michelle Williams  ve Matthias Schoenaerts paylaşıyor...



Film ne Türkçe adının bahsettiği gibi sadece aşktan ibaret ,ne de fragmanda gösterdiği gibi bir savaş filmi.Savaş döneminde yani 1940 yılında işgal altındaki bir kasabada yaşanan olayları ve imkansız aşkı anlatan bir dram-romantik  film.

Almanya'nın Fransa'yı işgal etmesi ile kasabalarına gelen  Nazi askerlerini evlerinde ağırlamak zorunda kalan halkın hem savaş ,hem de bu onur kırıcı durum karşısında düştüğü durumu anlatıyor.Bu durum da kalan soylu ailelerden biri de Lucile ve ailesidir.
Lucile( Wichelle Williams )kayın validesi ile bu kasabada yaşayan, kocasını savaşa göndermiş ama hiç haber alamamış genç bir kadındır.Ve evlerinde kalan Alman subayın (Matthias Schoenaerts) çekimine ne kadar dirense de karşı koyamaz ve aralarındaki imkansız aşk da böylece başlamış olur.

Film tüm duyguları yalın bir şekilde anlatıyor.Tüm olmazlara karşı durulamayan aşk,Alman subayın içindeki naiflik ama görevin getirdiği mecburiyetler,savaş sürerken halkın durumu iyisiyle kötüsüyle güzel aktarılmıştı.Özellikle halkın işgalcilere yaranmak için yaptığı olaya ağzım açık kaldı diyebilirim.

Biraz durağan gelse de hem aşkı,hem de savaşı dramatize etmeden olduğu anlatması güzeldi.Dönem filmi sevenler,özellikle içinde aşk ve dram olsun isteyenler sevebilir diye düşünüyorum.

Keyifli seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder